Najlepsze z natury
Nowości z IREKS-u:
z całego świata na bieżąco
Ireks

Plecionka – Jak za dawnych czasów

Po pierwsze: Plecionka – w odróżnieniu od warkocza – to drożdżowe ciasto z nadzieniem. Klasycznie używa się w nim nadzienia orzechowego lub makowego. Plecionka doskonale smakuje do kawy, zarówno w chłodne, jak i gorące dni.

Dobrze wiedzieć: Plecionkę możesz upiec w formie lub bezpośrednio na blasze. Ostatni sposób pieczenia plecionki ma wyjątkowy urok ze względu na „ręcznie wykonany wygląd”.

Lubiący eksperymentować: Jeśli masz ochotę na trochę więcej, po prostu posyp swoją plecionkę  odrobiną grubego cukru pudru lub płatkami migdałów – połączenie np. z lukrem też jest bardzo dobre!

W sezonie: nasza plecionka to „dziecko jesieni”, ale delikatne ciasto drożdżowe jest również bardzo popularne podczas Wielkanocy. W niektórych krajach tradycyjna wielkanocna plecionka jest koniecznością na śniadanie!

Obejrzyj film, aby zobaczyć, jak powstaje nasz wariant plecionki.

 

MONDO LIEVITO MADRE od środka: Nasz Lievito Madre nadaje plecionce  charakterystyczną delikatną strukturę i elastyczność. Dzięki temu ciasto jest wyjątkowo lekkie i puszyste – pyszna plecionka – tak jak lubisz!

Jesteś zainteresowany recepturą? Skontaktuj się z nami!