Po pierwsze: Plecionka – w odróżnieniu od warkocza – to drożdżowe ciasto z nadzieniem. Klasycznie używa się w nim nadzienia orzechowego lub makowego. Plecionka doskonale smakuje do kawy, zarówno w chłodne, jak i gorące dni.
Dobrze wiedzieć: Plecionkę możesz upiec w formie lub bezpośrednio na blasze. Ostatni sposób pieczenia plecionki ma wyjątkowy urok ze względu na „ręcznie wykonany wygląd”.
Lubiący eksperymentować: Jeśli masz ochotę na trochę więcej, po prostu posyp swoją plecionkę odrobiną grubego cukru pudru lub płatkami migdałów – połączenie np. z lukrem też jest bardzo dobre!
W sezonie: nasza plecionka to „dziecko jesieni”, ale delikatne ciasto drożdżowe jest również bardzo popularne podczas Wielkanocy. W niektórych krajach tradycyjna wielkanocna plecionka jest koniecznością na śniadanie!
Obejrzyj film, aby zobaczyć, jak powstaje nasz wariant plecionki.