Po pierwsze: prawdopodobnie znasz Focaccię – nie tylko ze względu na jej bliski związek z pizzą. Począwszy od Riviery, obecnie istnieją różne warianty w całych Włoszech.
Czy wiedziałeś...
...że focaccia con formaggio z Recco w Ligurii obchodzona jest w czwartą niedzielę maja? Z tej okazji miejskie piekarnie przez jeden dzień bezpłatnie rozdają serowe podpłomyki. Zwyczaj ten sięga XII wieku – wówczas rolnicy z miasta musieli wycofywać się w głąb lądu, gdzie nie mieli nic prócz wody, mąki, oliwy i sera.
Oto jak to się robi: Klasyczna Focaccia posypana jest bardzo prostymi składnikami, takimi jak oliwki, cebula, ziemniaki lub anchois.
W sezonie: Focaccia nadaje się szczególnie dobrze do grillowania, ponieważ równie dobrze pasuje do grillowanych warzyw i sera halloumi, jak i do soczystego steku.
Chętni do eksperymentowania: Jeśli chodzi o dodatki do focacci, nie ma ograniczeń dla Twojej wyobraźni. Zaskocz swoich klientów na przykład słodkim wariantem ze świeżymi owocami i czekoladą!
Chcesz zobaczyć, jak robimy naszą Focaccię? Chętnie! Zobacz video!