Najlepsze z natury
Nowości z IREKS-u:
z całego świata na bieżąco
Ireks

Chleb Dyniowy – Soczysta sprawa


Po pierwsze: prawdopodobnie nie znasz dyni jako składnika chleba – ale to nie znaczy, że nie powinieneś spróbować! Dynia występuje przede wszystkim w północnoamerykańskich ciastach, ale także w ciasteczkach (herbatnikach) czy lodach, którym nadaje niezwykłego smaku. W pieczywie dynia nie tylko doskonale  się prezentuje, ale także zapewnia mu szczególnie wyraźną soczystość i wspaniały smak.

Warto wiedzieć: Niezależnie od tego, czy jest to dynia piżmowa, „Butternut” czy hokkaido – w chlebie dyniowym możesz wypróbować różnych rodzajów dyni. We wszystkich wariantach miąższ dyni sprawia, że chleb pozostaje bardzo soczysty. Przed użyciem dynię można ugotować lub po prostu piec bezpośrednio w pieczywie.

Chętni do eksperymentowania: uszlachetniaj i urozmaicaj chlebowe ciasta dyniowe, dodając do nich na przykład cynamon, kardamon, wanilię lub świeżo startą gałkę muszkatołową. Pestki dyni zastosowane przed pieczeniem jako posypka chleba zapewniają pieczywu większą chrupkość.

 

MONDO LIEVITO MADRE od środka: Dzięki neszemu Lievito Madre chleb dyniowy uzyska chrupiącą skórkę i otwarte pory wewnątrz chleba. Rustykalny chleb, który nie pozostawia nic do życzenia!