Chleb Dyniowy – Soczysta sprawa | | |
Po pierwsze: prawdopodobnie nie znasz dyni jako składnika chleba – ale to nie znaczy, że nie powinieneś spróbować! Dynia występuje przede wszystkim w północnoamerykańskich ciastach, ale także w ciasteczkach (herbatnikach) czy lodach, którym nadaje niezwykłego smaku. W pieczywie dynia nie tylko doskonale się prezentuje, ale także zapewnia mu szczególnie wyraźną soczystość i wspaniały smak.
Warto wiedzieć: Niezależnie od tego, czy jest to dynia piżmowa, „Butternut” czy hokkaido – w chlebie dyniowym możesz wypróbować różnych rodzajów dyni. We wszystkich wariantach miąższ dyni sprawia, że chleb pozostaje bardzo soczysty. Przed użyciem dynię można ugotować lub po prostu piec bezpośrednio w pieczywie.
Chętni do eksperymentowania: uszlachetniaj i urozmaicaj chlebowe ciasta dyniowe, dodając do nich na przykład cynamon, kardamon, wanilię lub świeżo startą gałkę muszkatołową. Pestki dyni zastosowane przed pieczeniem jako posypka chleba zapewniają pieczywu większą chrupkość.
| | |
MONDO LIEVITO MADRE od środka: Dzięki neszemu Lievito Madre chleb dyniowy uzyska chrupiącą skórkę i otwarte pory wewnątrz chleba. Rustykalny chleb, który nie pozostawia nic do życzenia!
| | |