Kalendarz IREKS-u 2023: Świat pełen możliwości!
Tysiące małych pęcherzyków, niezwykle rosnących, wełnianych, aromatycznych i pełnych życia...
...czy możemy Ci przedstawić? To jest nasz Lievito Madre – pszeniczny zakwas we włoskim stylu!
Lievito Madre stoi za włoską kulturą pieczenia, i jest tradycyjnie wykorzystywany do produkcji chleba, pieczywa pszennego, pizzy, a także produktów cukierniczych opartych na drożdżach. Produkujemy go tylko z mąki pszennej i wody. Z wielką pasją, specjalnie wyszkoleni eksperci, tak zwani Lievitiści zajmują się właściwym przygotowaniem (gradacją) zakwasu w odpowiednich warunkach.
| | | | |
I to jest niezbędne: tylko w ten sposób, bakterie drożdży i kwasu mlekowego rozwijają się w optymalnej proporcji. Aby zakwas mógł pokazać cały swój potencjał, potrzebuje bardzo dużo czasu. Kiedy jest gotowy, wprowadzamy go w pewien rodzaj „hibernacji” poprzez szczególnie delikatne suszenie, aby później mógł dostarczyć wypiekom swój niepowtarzalny charakter i doskonałe doznania smakowe.
Od stycznia do grudnia prezentujemy wybór naszych kompozycji z Lievito Madre w postaci 12 różnych rodzajów wypieków – od ręcznie plecionego Striezel, przez modny chleb dyniowy, po Grandi Lievitati, takie jak Panettone i Colomba.
Styczeń: Ensaimada
Luty: Brioche (Brioszka)
Marzec: Pavé
Kwiecień: Colomba
Maj: Focaccia
Czerwiec: Rogaliki "Croissanty"
Lipiec: Ciabatta
Sierpień: Chleb z pszenicy durum
Wrzesień: Plecionka
Październik: Chleb Dyniowy
Listopad: Bułki figowo-orzechowe
Grudzień: Panettone
|
Czy to lato, czy zima – nadaj swoim wypiekom typowo śródziemnomorski charakter i zainspiruj się zakwasem pszennym, który można wykorzystać na wiele sposobów. Przedstawiamy: Nasze MONDO LIEVITO MADRE!
| | |