Brioche (Brioszka) – jedno ciasto, wiele możliwości | | |
Po pierwsze: masło + jajko = Brioche. W każdym razie prawie:) A Brioche (brioszka) występuje w najrozmaitszych odmianach! Pierwotnie pochodzi z Francji, gdzie udokumentowano jej istnienie już w XV wieku. Tam jest chętnie spożywana na śniadanie lub do kawy.
Czy wiedziałeś,…
…że ciasto brioche wykorzystuje się w kuchni też w zupełnie inny sposób? Idealnie nadaje się np. do „pakowania” duszonych warzyw czy kremów.
Warto wiedzieć: W Niemczech brioszka znana jest również jako „ciasto apostolskie”.
Chętni do eksperymentowania: Brioszki smakują również bardzo dobrze z nadzieniami – na przykład na słodko z budyniem waniliowym lub na słono ze szpinakiem i fetą.
| | |
MONDO LIEVITO MADRE od wewnątrz: W brioszkach nasz Lievito Madre zapewnia wyjątkowo delikatny i puszysty miękisz. Zaoferuj swoim klientom wypieki, które smakują dokładnie tak, jak powinny – po prostu autentycznie!
Kliknij tutaj aby zobaczyć recepturę
| | |