Po pierwsze: Panettone to klasyczne włoskie wypieki bożonarodzeniowe w pełnym tego słowa znaczeniu. Tradycyjnie piecze się je w słynnym brązowym rękawie papierowym, co jest nie tylko praktyczne, ale także nadaje owocowemu ciastu kopulasty kształt.
Czy wiedziałeś, …
...że Panettone po upieczeniu wiesza się do góry nogami, żeby ostygło, bo w przeciwnym razie po prostu by się zapadło przez swoją puszystość? Tak to wygląda: zobacz na video.
Tak to się robi: Panettone podaje się zwykle w równych kawałkach, tzw. sektorach, i z typowymi włoskimi, zimowymi, gorącymi słodkimi napojami. Nasza rada: świetnie komponuje się także z grzanym winem!
Chętni do eksperymentowania: Panettone to naprawdę wszechstronny produkt! Oprócz klasycznego dodatku owoców, można go urozmaicać na wiele sposobów. Zimą dobrze sprawdzi się polewa czekoladowa, latem świetnie sprawdzi się mieszanka wiśni i pistacji. Na jesień polecamy śliwkę i cynamon. Zatem Panettone jest nie tylko na Boże Narodzenie!