Ciabatta – dziurawa i pyszna | | |
Po pierwsze: we Włoszech Ciabatta to jeden z absolutnych klasyków. Sprawia wrażenie rustykalnego wypieku dzięki wyjątkowej chrupiącej skórce, grubym porom i mącznemu pyłowi na wierzchu. Nawiasem mówiąc, Ciabatta w tłumaczeniu oznacza „pantofel”, co wynika z jej kształtu, który przypomina pantofelek.
Czy wiedziałeś,…
…że Ciabatta w zeszłym roku skończyła 40 lat? Mówi się, że Arnaldo Cavallari wynalazł ją w 1982 roku w piekarni w Veneto, zainspirowany francuską bagietką.
Warto wiedzieć: Nie zdziw się miękkością ciasta – takie musi być i jest to ważne, aby wypieki nabrały szczególnego charakteru!
Chętni do eksperymentowania: z ciasta Ciabatta można również zrobić pizzę! Po prostu uformuj go w okrągły lub kwadratowy kształt i udekoruj według własnych upodobań. Może będzie to specjalna przekąska na Twoim blacie?
| | |
MONDO LIEVITO MADRE od środka:nasze Lievito Madre zapewnia Ciabatcie soczystą (wilgotną) strukturę, lekką i puszystą konsystencję miękiszu (pory) oraz oczywiście chrupiącą skórkę.
Jesteś zainteresowany recepturą? Skontaktuj się z nami!
| | |