Colomba – gołębica pokoju na Wielkanoc | | |
Po pierwsze: Colomba to klasyczny włoski wypiek wielkanocny, a zatem niejako odpowiednik Panettone, którego szczyt sezonu przypada na okres Bożego Narodzenia. Symbolicznie Colomba pieczona jest w kształcie gołębicy pokoju, na specjalnej blasze do pieczenia. Colomba jest tradycyjnie prezentem na Wielkanoc i spożywana na piknikach lub na deser – sama, z masłem lub dżemem.
Warto wiedzieć: Podczas wyrabiania koniecznie uważaj na to, aby ciasto wystarczająco długo wyrastało. To jedyny sposób, aby Colomba była lekka i delikatna, tak jak powinna.
Chętni do eksperymentowania: dla odmiany wypróbuj swoją Colombę z nadzieniem czekoladowym zamiast owoców, bo to też wygląda i smakuje naprawdę dobrze!
| | |
MONDO LIEVITO MADRE od środka: nasze Lievito Madre nadaje Colombie typową delikatną włóknistość śródziemnomorskich wypieków drożdżowych. Ponadto powoduje zapewnia luźny i miękki miękisz.
| | |