Najlepsze z natury
Nowości z IREKS-u:
z całego świata na bieżąco
Ireks
Polski> AKTUALNOŚCI> Specjalność 2020: Taste Con Fusion by IREKS

Specjalność 2020: Taste Con Fusion by IREKS

Ekstrawaganckie kompozycje smakowe i zaskakujące eksplozje smaków – w taki oto sposób prezentujemy w naszym kalendarzu na rok 2020 trend zwany „Food Pairing“, czyli łączenie smaków. Kierując się mottem „TASTE CON FUSION by IREKS“ stworzyliśmy wyjątkowe receptury, które łączą wypieki IREKS-u z różnymi składnikami i ukazują je w nowej, zaskakującej perspektywie.

con – lat. z, razem

fu·sion – ang. połączenie różnorodnych, indywidualnych elementów, tworzących jedną całość

con·fu·sion – ang. uczucie niezrozumienia czegoś, zamieszanie

 

Styczeń: Contribution

Luty: Conversation

Marzec: Concept

Kwiecień: Consens

Maj: Construction

Czerwiec: Continental

Lipiec: Configuration

Sierpień: Congratulation

Wrzesień: Concentration

Październik: Concert


Food Pairing polega na takim połączeniu pozornie niepasujących do siebie składników, aby stworzyły harmonizującą i ciekawą kompozycję smakową. Wyjaśnienie tego fenomenu jest nadzwyczaj proste: produkty spożywcze, posiadające taki  sam aromat główny, doskonale łączą się z tymi, które posiadają podobny aromat. Natomiast produkty różniące się aromatem wspaniale uzupełniają się pod tym względem. W trendzie tym chodzi przede wszystkim również łączenie różnych tekstur oraz zastosowanie niekonwencjonalnych wrażeń wzrokowych i węchowych, aby wzbudzić ciekawość konsumenta.

Dla IREKS-u najważniejszymi komponentami Food Pairing są: odwaga, gotowość do eksperymentowania oraz oczywiście wysokiej jakości pieczywo. Ciastko z białą czekoladą, figami, wytrawnym musem z koziego twarogu i rozmarynem, bagietka słodowa ze smażonymi warzywami, soczystą pomarańczą, pikantnym chorizo i chrupiącymi orzechami – to tylko niektóre z naszych propozycji, które pokazują, że warto zdobyć się na odwagę w łączeniu pozornie wykluczających się smaków.

Zapraszamy do świata „TASTE CON FUSION by IREKS“, gdzie odkryjecie 12 niekonwencjonalnych potraw, łączących różnorodne, lecz współgrające ze sobą smaki.