Najlepsze z natury
Nowości z IREKS-u:
z całego świata na bieżąco
Ireks

Ensaimada – ślimak z Majorki

Po pierwsze: Ensaimada to majorkański wypiek, o którym po raz pierwszy wspomniano w dokumentach z XVII wieku. Ensaimada była tradycyjnie wypiekana z okazji świąt dawno temu. Z biegiem lat stawała się coraz bardziej popularna i dziś – choć jest specjalnością – jest znana na całym świecie.

Czy wiedziałeś,…
…że Ensaimadę robi się na różne sposoby? Dostępne są w zwykłej postaci, jak w naszym przepisie, lub nadziewane, często tzw. cabell d'àngel (anielskie włosy), hiszpańską konfiturą z dyni. To tego doskonale pasuje: kubek gorącej czekolady.

Oto jak to się robi: na Majorce nie wgryzasz się tak po prostu w Ensaimadę. Zamiast tego pojedyncze kawałki są najpierw odrywane, a następnie zanurzane w kawie.

Chętni do eksperymentowania: dla tych, którzy lubią smaki pikantne, Ensaimada może być zrobiona z nadzieniem z pasty paprykowej tzw. sobrassady. Wypieki są jednak zwykle słodkie, ponieważ podaje się je z dużą ilością cukru.

 

MONDO LIEVITO MADRE od wewnątrz: W Ensaimadzie nasze Lievito Madre prowadzi do typowej delikatnej konsystencji słodkiego ciasta drożdżowego i budzi wiele wspomnień smakowych. Dzięki Lievito Madre Ensaimada jest wyjątkowo puszysta i delikatna. Zaskocz swoich klientów wypiekami w stylu majorkańskim!

Kliknij tutaj aby zobaczyć recepturę