Croissant — delektuj się, warstwa po warstwie | | |
Po pierwsze: 20 000 000 000 to bardzo duża liczba! A według prognoz tyle rocznie sprzedaje się croissantów na całym świecie! Nic dziwnego, że w międzyczasie powstała szeroka gama słodkich i pikantnych odmian.
Warto znać: Skąd pochodzi rogalik, do dziś jest przedmiotem gorących dyskusji. Często mówi się, że Marie-Antoinette nie chciała rezygnować ze swojego ulubionego austriackiego wypieku, kiedy przeprowadziła się do Francji, dlatego „Hörnla” stała się rogalikiem.
Dobrze wiedzieć: Ciasto na rogaliki (croissynty) jest łatwiejsze w obróbce, jeśli po złożeniu pozwoli mu się odpocząć przez kilka godzin w niskich temperaturach.
Chętni do eksperymentowania: Przygotuj croissanty w stylu precli i tym samym zadbaj o urozmaicenie na swoim blacie!
Zobacz na filmie jak robimy nasze croissanty według najlepszego francuskiego przykładu.
| | |
MONDO LIEVITO MADRE od środka: W croissantach nasze Lievito Madre jest widoczne w szczególnie delikatnym foliowaniu i delikatnej strukturze środka. Podczas krojenia rogalika jego skórka musi dosłownie pęknąć, a miękisz w środku musi być równomiernie puszysty. Ponadto nasz Lievito Madre w rogaliku prowadzi do prawdziwie autentycznego smaku.
Jesteś zainteresowany recepturą? Skontaktuj się z nami!
| | |