Najlepsze z natury
Nowości z IREKS-u:
z całego świata na bieżąco
Ireks

Zielony niedojrzały orkisz – produkt w kompetencji firmy IREKS

Nie tylko orkisz od kilku lat sprzedaje się bardzo dobrze. Jego „młodszy brat” - niedojrzały orkisz, również w ostatnich latach wyewoluował w absolutny trend zbożowy. Zrodzony z konieczności – aby uniknąć kiepskich plonów podczas złej pogody, został odkryty i użyty po raz pierwszy wiele lat temu. Jednak ze względu na wysoki uzysk z uprawy standardowej pszenicy, na długi czas został zapomniany i zniknął z pola widzenia. W tej chwili, w związku z różnymi trendami żywieniowymi wrócił na pierwszy plan!

Zielony orkisz jest surowcem który jest zbierany dwa do trzech tygodni wcześniej niż produkt standardowy, na tym etapie nadal jest zielony – ale później w trakcie procesu, traci swój kolor, dlatego produkty go zawierające, mają zwykle złotobrązowy miękisz.

Niedojrzały orkisz jest pod wieloma względami wyjątkowym zbożem. Ze względu na wczesny czas zbioru, a co za tym idzie, jeszcze nie w pełni rozwinięte składniki, takie jak skrobia czy białka glutenowe, jest dosyć trudny w obróbce, a czysta niedojrzała mąka orkiszowa nie ma zdolności do pieczenia. Ale w IREKS-ie dokładnie wiemy, jak sobie z tym poradzić! Podstawą tego jest nasze wieloletnie doświadczenie z orkiszem oraz stosowanie własnych instalacji do suszenia piecowego. Tradycyjne suszenie nad ogniem z drewna bukowego nadaje zielonemu orkiszowi – orzechowy, lekko wędzony smak.

Jednak nie tylko używamy czystej wersji tego produktu, ale także go przerabiamy. Wypróbuj na przykład nasz aromatyczny pełnoziarnisty zakwas z zielonego orkiszu – prawdziwy specjał, który nie ma sobie równych!