Najlepsze z natury
Nowości z IREKS-u:
z całego świata na bieżąco
Ireks

W około 20 krokach do ekstraktu słodu

Produkcja naszych własnych ekstraktów, jest koroną w naszej kompetencji słodowej. Podczas tworzenia słodów, mamy wszystko we własnych rękach, od selekcji nasion aż do gotowego słodowanego ziarna. Kolejnym krokiem w etapie udoskonalenia ziarna jest jego przetworzenie w ekstrakt słodowy. Żadna inna firma produkująca dodatki piekarnicze nie podchodzi do tego tak kompleksowo jak IREKS.

Jako unikalne produkty aromatyczne, ekstrakty słodowe wymagają specjalnych procesów i doskonałego słodowanego ziarna. W wieloetapowym procesie rafinacji w naszej najnowocześniejszej warzelni, produkujemy z niego jasne i ciemne ekstrakty słodowe poprzez zacieranie, klarowanie i odparowywanie, mając pod stałą kontrolą wszystkie kluczowe parametry. Wyprodukowane ekstrakty, stają się później częścią naszych produktów, lub są wykorzystywane bezpośrednio przez naszych klientów w szerokiej gamie wypieków.

Podobnie jak w przypadku wszystkich naszych procesów, najwyższa jakość i bezpieczeństwo są naszym priorytetem. Tym samym wykonujemy około 20 kroków na drodze do gotowego produktu, kroki te zawierają również ciągłe kontrole i cztery kompleksowe testy jakości. Najnowsza technologia nie tylko pomaga nam nie pozostawiać nic przypadkowi, ale także produkować w sposób energooszczędny i zrównoważony.

Pamiętaj, że w wypiekanych towarach, ekstrakt słodowy przede wszystkim zapewnia unikalny charakter aromatu i smaku. W zależności od potrzeb można stworzyć np. nuty karmelowe, pikantne, a nawet tostowe i miodowe, które rozwijają się podczas pieczenia i są szczególnie wyczuwalne w skórce.