Najlepsze z natury
Nowości z IREKS-u:
z całego świata na bieżąco
Ireks

Gryka – fokus na pseudo zboże

Oprócz zwykłych podstawowych rodzajów zbóż, w IREKS-ie już dawno odkryliśmy inne skarby rolne, nie tylko dla siebie, a przede wszystkim dla naszych klientów. Dobrym tego przykładem jest gryka, która – prawie zapomniana – wróciła do szerokiej gamy wypieków jako modny dzisiaj składnik.

Trójkątne ziarno ma długą tradycję, było uprawiane i spożywane jako roślina uprawna w Azji od ponad 4000 lat. Wbrew nazwie, gryka nie jest zbożem, ale rośliną zbóż rzekomych z rodziny rdestowatych, która jest zwykle uprawiana na wrzosowiskach. Tak więc można powiedzieć że gryka należy do rodzaju pseudo zboża.

Dzięki charakterystycznemu orzechowemu smakowi, w wielu krajach stała się ciekawą alternatywą dla konwencjonalnych rodzajów zbóż. Czy to w naleśnikach, ciastach, makaronach czy wypiekach – jest używana i ceniona w kuchniach i piekarniach na całym świecie. A ponieważ jest tak popularna i różnorodna, robimy z niej to, co najlepsze: oprócz użycia jej jako ekstrudowanej mąki gryczanej, przetwarzamy ją na słód i zakwas gryczany, które z kolei stają się częścią wielu naszych produktów jako komponent o dużej wartości dodanej.

Bardzo ciekawy, indywidualny, łagodny, orzechowy smak gryki daje Ci możliwość częstego oferowania swoim klientom czegoś wyjątkowego!