Najlepsze z natury
Nowości z IREKS-u:
z całego świata na bieżąco
Ireks

Orkisz – wszystko z jednego źródła

Przejrzystość i bezpieczeństwo stają się coraz ważniejsze dla konsumentów. Często chcemy dokładnie wiedzieć, skąd pochodzi nasze jedzenie i z czego jest zrobione. Dlatego też robimy wszystko co możliwe aby dostosować każdy etap procesu do naszych wysokich standardów jakości.

Ale co to dokładnie oznacza? Wspólnie z naszymi rolnikami kontraktowymi definiujemy uprawę orkiszu od doboru nasion do ustalenia właściwego terminu zbioru. Po zbiorze surowca i transporcie do IREKS-u, ziarno jest czyszczone i uwalniane od łupiny w łuskarce, a następnie jest mielone w naszym specjalnym młynie orkiszowym. Gotowy zmielony, najwyższej jakości produkt, jest ostatecznie używany w wielu naszych produktach jako jeden z głównych, lub dodatkowych składników.

W ostatnich latach orkisz stał się popularną alternatywą dla pszenicy. Przetwarzanie tego ziarna nie zawsze jest jednak łatwe, gdyż właściwości wypiekowe mąki orkiszowej silnie zależą od odmiany i obszaru uprawy. Aby zapewnić stałą jakość wypieków, musisz mieć dokładną wiedzę, co, jak, i kiedy zrobić.

W związku z tymi wyzwaniami, IREKS mocno wspiera cały łańcuch produkcji praktycznymi rozwiązaniami. Nasze know-how sięga od doboru odmiany orkiszu, po analizę ziarna i perfekcyjny dobór składników. A nasze wyjątkowe w branży laboratorium do analizy ultra śladowej pomaga nam szczególnie przyjrzeć się orkiszowi i sprostać temu wyzwaniu. Zawsze najważniejsza jest: dokładna ocena jakości: od ziarna do gotowego produktu, tak aby produkt był zawsze idealny.