Teig in einem Einmachglas

Składniki do chleba i drobnych wypieków

Zwei Hände kneten zwei Teige

Twój partner w zakresie aromatu i smaku

Aby wyprodukować dobre wypieki, potrzebujesz dobrych składników. Wymagania różnią się w zależności od firmy. Niezależnie od tego, czy to słód, kwas, środki wypiekowe czy mieszanki piekarnicze - jako partner w zakresie aromatu i smaku jesteśmy źródłem pomysłów po Twojej stronie, ale jednocześnie tworzymy przestrzeń dla Twojej własnej kreatywności. Dzięki własnym słodowniom i produkcji kwasów, naszemu handlowi artykułami rolnymi i odpowiedniemu pakietowi usług oferujemy specjalistyczną wiedzę od ziarna do wypieku – i nie tylko.

Słody z własnej produkcji

Słód jest produktem naturalnym. Dzięki specyficznym właściwościom smakowym, takim jak karmelowy, palony lub korzenny, słód oferuje szeroki zakres możliwych zastosowań dla uzyskania niepowtarzalnego smaku. Ale słód potrafi jeszcze więcej. Oprócz zoptymalizowanego rozwoju ciasta, użycie słodu zapewnia atrakcyjną skórkę i miękisz oraz lepszą świeżość wypieków – nie tylko chleba i bułek, ale także ciast!

Cechą szczególną IREKS-u jest to, że jako producent składników piekarniczych posiadamy własną produkcję słodu i ekstraktu słodowego, i wszystkie etapy przetwarzania są w naszych rękach. Żyto, pszenica, orkisz i jęczmień stanowią podstawę wielu produktów słodowych: mącznych, pastowatych i płynnych, jasnych lub ciemnych.

Zakwasy w metodzie trzyetapowej

Istnieją dobre powody, aby używać zakwasu: optymalne właściwości przetwarzania ciasta, niezmiennie wysoka jakość wypieków i aromatyczny smak. Dlatego IREKS od prawie 100 lat zajmuje się zakwasami. Bazując na tym doświadczeniu, produkujemy zakwasy według klasycznego, trzyetapowego procesu. Zastosowanie wyselekcjonowanych bakterii kwasu mlekowego oraz konsekwentny monitoring produkcji zakwasu stwarzają optymalne warunki dla pożądanej fermentacji.

Oprócz produkcji sprawdzonych odmian, takich jak zakwas pszenny, żytni czy orkiszowy, firma IREKS nieustannie pracuje nad nowymi pomysłami. Odkryte na nowo surowce, takie jak zielony orkisz czy kasza gryczana, zapewniają niezwykłe warianty zakwasów i doznania smakowe.

Szeroka gama środków i mieszanek piekarniczych

Właściwy produkt dla Twojej koncepcji! Kompensacja wahań jakości mąki związanych ze zbiorami lub optymalizacja właściwości przetwarzania i wypieku to tylko kilka punktów wyjścia, aby coś dobrego było jeszcze lepsze. Oprócz produktów słodowych i zakwasowych IREKS oferuje liczne mieszanki piekarnicze i środki wypiekowe, dostosowane do indywidualnych wymagań. Dzięki naszej produkcji seryjnej możemy elastycznie reagować na różne potrzeby. Produkujemy dużą liczbę produktów o specjalnych właściwościach.

 

Specjalne właściwości

Nasz pakiet usług

U twojego boku

Ponad 500 ekspertów w dziedzinie piekarnictwa z 30 krajów w naszym serwisie terenowym wspiera Cię wiedzą o produktach, otwartym uchem i pomocną dłonią.

Seminaria i szkolenia

Niezależnie od tego, czy osobiście, czy w formie seminarium internetowego – nasze seminaria i szkolenia skupiają się na wzajemnej wymianie!

IREKS IQ

W naszych centrach IREKS IQ na całym świecie wszystko kręci się wokół bezpieczeństwa naszych produktów i badań nad innowacjami.

Pracownik zespołu

W IREKS-ie czeka na Ciebie kilka tysięcy pracowników zespołowych! Skorzystaj z naszej specjalistycznej wiedzy!

Kompendium IREKS-u

W Kompendium Technologii Piekarskiej IREKS znajdziesz szczegółowe materiały referencyjne.

Innowacja i jakość

Najnowsze tematy z zakresu prawa żywnościowego i technologii piekarniczej znajdziesz w wydaniach „Innowacja i jakość”.

Sieć międzynarodowa

Wymieniamy doświadczenia w ramach naszej globalnej grupy firm i przekształcamy je w innowacyjne produkty i pomysły dla naszych klientów.