Mistrz piekarski i piwowar z Kulmbach, Johann Peter Ruckdeschel, położył kamień węgielny pod firmę IREKS w 1856 roku, zakładając browarnictwo i słodownię. Od tego czasu wiele się zmieniło, pionierski duch założyciela firmy został jednak zachowany i kontynuowany. Do dziś nazwa firmy jest nierozerwalnie związana z jej założycielem:
IREKS = Johann Ruckdeschel et Söhne, Kulmbach
IREKS zawsze szukał nowych pomysłów na wsparcie branży piekarniczej i browarniczej. Wraz z wynalezieniem "Ruckdeschel's Milliose" w 1900 roku, syn założyciela firmy, Johann Andreas Ruckdeschel, stworzył podstawy do rozwoju działu dodatków do pieczenia. Pierwszy diastatyczny polepszacz na bazie słodu w postaci mąki stał się kamieniem milowym w branży piekarniczej.
Kolejnym kamieniem milowym było założenie „Instytutu Nauk o Piekarnictwie IREKS”, który zajmował się wyzwaniami stojącymi przed piekarniami i opracowywał nowe pomysły na optymalizację procesów pracy. Równolegle IREKS stworzył kompleksową obsługę klienta. Jego częścią było czasopismo branżowe „Mały przewodnik Desa Bäckera”, które ukazało się po raz pierwszy w 1927 roku.
Wraz z wynalezieniem FERTIGSAUER, IREKS rewolucjonizował prowadzenie ciasta chlebowego. Zamiast dotychczasowych, trwających nawet do 24 godzin fermentacji ciasta za pomocą skomplikowanych zakwasów i etapów kwaszenia, FERTIGSAUER skrócił ten proces do zaledwie dwóch godzin. Zalety tego produktu zostały już wtedy przekazane za pomocą imponującego filmu z własnymi pokazami.
Lata 50. były dla IREKS-u okresem rozwoju i modernizacji. W 1954 roku zbudowano piekarnię do szkolenia i doradztwa klientów oraz personelu terenowego, a także poczyniono inwestycje w ultranowoczesne urządzenia produkcyjne oraz rozbudowę instalacji słodowniczych.
Już w 1970 roku IREKS zaopatrywał już ponad 20 rynków zagranicznych. Wraz z założeniem spółek zależnych we Włoszech i Francji międzynarodowa sieć została znacznie wzmocniona. W kolejnych latach znaczenie biznesu zagranicznego stale rosło i powstawały nowe lokalizacje międzynarodowe.
W 1971 roku IREKS opracował serię MELLA dla wyrobów cukierniczych - markę, która do dziś stanowi podstawę naszego stale rosnącego asortymentu wyrobów cukierniczych, zwłaszcza w Niemczech.
Około dziesięć lat później IREKS wprowadził na rynek pierwszą mieszankę do pieczenia: SOJA-MIX. Umożliwiła ona piekarniom produkcję różnorodnych indywidualnych wyrobów cukierniczych z jednej kompozycji surowców.
Lata 90. to czas dalszego rozwoju naszej działalności w Europie Wschodniej! Wraz z założeniem OOO IREKS w Rosji w 1998 roku, IREKS umocnił swoją pozycję rynkową w Europie Wschodniej. Dzięki dalszym lokalizacjom w Polsce, Czechach, Słowacji, Węgrzech, Rumunii, Chorwacji i Serbii, kraje Europy Wschodniej i Południowo-Wschodniej należą do najważniejszych rynków grupy.
W 1998 roku w siedzibie głównej w Kulmbach uruchomiono nową produkcję składników do pieczenia. Zamknięty, w pełni zautomatyzowany system mieszania wsadowego (kontenerowego) łączy w sobie najnowsze technologie z najwyższymi standardami bezpieczeństwa i jakości. Dzięki tej technologii IREKS jest doskonale przygotowany, aby sprostać stale rosnącym wymaganiom w zakresie zarządzania alergenami, identyfikowalności i indywidualizacji.
W 2004 roku tradycyjna niemiecka firma DREIDOPPEL stała się częścią grupy IREKS i od tego czasu wzbogaca nasze kompetencje w zakresie aromatów, wyrobów cukierniczych i lodów.
Na początku lat 2000. IREKS rozszerzył swoją działalność w Ameryce Południowej i wraz ze spółdzielnią rolniczą COOPERATIVA AGRÁRIA otworzył filię w Brazylii. W 2011 roku IREKS wzmocnił swoją pozycję rynkową w Rosji poprzez przejęcie grupy TRIER. W kolejnych latach powstały spółki zależne (filie) w Chinach, Kanadzie i Malezji. W ten sposób międzynarodowa obecność grupy firmowej stale się rozwija.
Elastyczna, zautomatyzowana, oszczędzająca zasoby – w 2019 roku, w siedzibie głównej w Kulmbach, została oddana do użytku do nowa warzelnia. Obecnie produkowane są tam ekstrakty słodowe i płynne zakwasy, które nie tylko przekonują cennymi właściwościami technologicznymi, ale także swoją różnorodną aromatyką przyczyniają się do wyjątkowej jakości ciast.
Wraz z wybudowaniem Akademii Piekarskiej i centrum technicznego w siedzibie głównej w Kulmbach, IREKS tworzy nowe miejsce spotkań dla branży. Ale Kampus IREKS umożliwia nie tylko transfer wiedzy, wymianę i tworzenie sieci kontaktów na miejscu, ale także online! Jako cyfrowa platforma informacyjna i seminaryjna, IREKS eCampus oferuje bogactwo nowych ofert.