FSSC oznacza „Certyfikację Systemu Bezpieczeństwa Żywności” i opiera się na międzynarodowej normie ISO 22000. Od wielu lat nasz system zarządzania bezpieczeństwem żywności w zakresie produkcji składników do pieczenia i słodów w naszej siedzibie w Kulmbach jest certyfikowany zgodnie z uznanymi i aktualnymi standardami bezpieczeństwa żywności Światowej Inicjatywy na rzecz Bezpieczeństwa Żywności.
Certyfikat FSSC firmy IREKS GmbH (PDF, 181 KB)
Certyfikat FSSC firmy IREKS ENZYMA s.r.o. / Republika Czeska (PDF, 181 KB)
Widocznym znakiem naszej jakości ekologicznej jest certyfikacja przez niezależną jednostkę kontrolującą produkty ekologiczne (DE-ÖKO-001). Nasze produkty ekologiczne są wytwarzane zgodnie z rygorystycznymi wymogami rozporządzenia (UE) 2018/848.
Certyfikat Eko firmy IREKS PROKOPOWICZ Sp. z o.o. (PDF, 63 KB)
RSPO to międzynarodowa platforma, w ramach której organizacje społeczeństwa obywatelskiego, przemysł i sprzedawcy detaliczni dbają o bardziej zrównoważoną globalną produkcję oleju palmowego i handel nim. Jako producent składników piekarniczych stosujemy emulgatory, tłuszcze i oleje, które mogą zawierać olej palmowy. Dlatego posiadamy certyfikat zgodnie ze standardem RSPO i promujemy uprawę zrównoważonego oleju palmowego poprzez zatwierdzone systemy handlowe (SG) „Segregated” i „Mass Balance”.
Certyfikat RSPO firmy IREKS PROKOPOWICZ Sp. z o.o. (PDF, 84 KB)
Komisja Codex Alimentarius została utworzona w 1963 roku przez FAO i WHO. Codex Alimentarius (łac. Kodeks Żywnościowy) to zbiór norm, praktycznych instrukcji, wytycznych i innych zaleceń. Obejmuje on takie tematy jak higiena, maksymalne limity pozostałości leków weterynaryjnych i zagrożenia biologiczne. Zbiór ten stanowi podstawę wielu przepisów i norm mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa w łańcuchu żywnościowym w celu ochrony konsumenta.
Certyfikat HACCP firmy IREKS PROKOPOWICZ Sp. z o.o. (PDF, 551 KB)