Oto jak to się robi: na Majorce nie wgryzasz się tak po prostu w Ensaimadę. Zamiast tego pojedyncze kawałki są najpierw odrywane, a następnie zanurzane w kawie.
Czy wiedziałeś,… …że Ensaimadę robi się na różne sposoby? Dostępne są w zwykłej postaci, jak w naszym przepisie, lub nadziewane, często tzw. cabell d'àngel (anielskie włosy), hiszpańską konfiturą z dyni. To tego doskonale pasuje: kubek gorącej czekolady.
Po pierwsze: Ensaimada to majorkański wypiek, o którym po raz pierwszy wspomniano w dokumentach z XVII wieku. Ensaimada była tradycyjnie wypiekana z okazji świąt dawno temu. Z biegiem lat stawała się coraz bardziej popularna i dziś – choć jest specjalnością – jest znana na całym świecie.
Chętni do eksperymentowania: dla tych, którzy lubią smaki pikantne, Ensaimada może być zrobiona z nadzieniem z pasty paprykowej tzw. sobrassady. Wypieki są jednak zwykle słodkie, ponieważ podaje się je z dużą ilością cukru.
MONDO LIEVITO MADRE od wewnątrz: W Ensaimadzie nasze Lievito Madre prowadzi do typowej delikatnej konsystencji słodkiego ciasta drożdżowego i budzi wiele wspomnień smakowych. Dzięki Lievito Madre Ensaimada jest wyjątkowo puszysta i delikatna. Zaskocz swoich klientów wypiekami w stylu majorkańskim!
Nasza strona korzysta z plików cookies. Technicznie wymagane pliki cookies zapewniają podstawową funkcjonalność naszej strony internetowej.
Jeden plik cookie służy do zapisywania ustawień plików cookie, inny plik cookie przypisuje Twojej przeglądarce sesję na serwerze.
Dotyczy to wyłącznie treści, które widzisz i nie jest przez nas oceniane ani przetwarzane.
Z drugiej strony używamy plików cookie aby stale ulepszać nasze treści dla Ciebie.
W tym celu pseudonimizowane dane osób odwiedzających stronę są gromadzone i analizowane.
W każdej chwili możesz odwołać lub zmienić swoją zgodę na używanie plików cookie,
klikając przycisk „Zarządzaj ustawieniami plików cookie” w naszym oświadczeniu o ochronie danych.
Więcej informacji o nas można znaleźć w stopce.
Treść ta jest chroniona prawem autorskim. Tworzenie i rozpowszechnianie kopii/duplikatów, nawet częściowych i w jakiejkolwiek formie, jest niedozwolone!
Jeśli chcesz udostępnić komuś tę stronę, możesz skopiować link do strony tutaj: