Brioche (Brioszka) – jedno ciasto, wiele możliwości
Po pierwsze: masło + jajko = Brioche. W każdym razie prawie:) A Brioche (brioszka) występuje w najrozmaitszych odmianach! Pierwotnie pochodzi z Francji, gdzie udokumentowano jej istnienie już w XV wieku. Tam jest chętnie spożywana na śniadanie lub do kawy.
Czy wiedziałeś,… …że ciasto brioche wykorzystuje się w kuchni też w zupełnie inny sposób? Idealnie nadaje się np. do „pakowania” duszonych warzyw czy kremów.
Warto wiedzieć: W Niemczech brioszka znana jest również jako „ciasto apostolskie”.
Chętni do eksperymentowania: Brioszki smakują również bardzo dobrze z nadzieniami – na przykład na słodko z budyniem waniliowym lub na słono ze szpinakiem i fetą.
MONDO LIEVITO MADRE od wewnątrz: W brioszkach nasz Lievito Madre zapewnia wyjątkowo delikatny i puszysty miękisz. Zaoferuj swoim klientom wypieki, które smakują dokładnie tak, jak powinny – po prostu autentycznie!
Nasza strona korzysta z plików cookies. Technicznie wymagane pliki cookies zapewniają podstawową funkcjonalność naszej strony internetowej.
Jeden plik cookie służy do zapisywania ustawień plików cookie, inny plik cookie przypisuje Twojej przeglądarce sesję na serwerze.
Dotyczy to wyłącznie treści, które widzisz i nie jest przez nas oceniane ani przetwarzane.
Z drugiej strony używamy plików cookie aby stale ulepszać nasze treści dla Ciebie.
W tym celu pseudonimizowane dane osób odwiedzających stronę są gromadzone i analizowane.
W każdej chwili możesz odwołać lub zmienić swoją zgodę na używanie plików cookie,
klikając przycisk „Zarządzaj ustawieniami plików cookie” w naszym oświadczeniu o ochronie danych.
Więcej informacji o nas można znaleźć w stopce.
Treść ta jest chroniona prawem autorskim. Tworzenie i rozpowszechnianie kopii/duplikatów, nawet częściowych i w jakiejkolwiek formie, jest niedozwolone!
Jeśli chcesz udostępnić komuś tę stronę, możesz skopiować link do strony tutaj: