Lievito Madre stoi za włoską kulturą pieczenia, i jest tradycyjnie wykorzystywany do produkcji chleba, pieczywa pszennego, pizzy, a także produktów cukierniczych opartych na drożdżach. Produkujemy go tylko z mąki pszennej i wody. Z wielką pasją, specjalnie wyszkoleni eksperci, tak zwani Lievitiści zajmują się właściwym przygotowaniem (gradacją) zakwasu w odpowiednich warunkach.
I to jest niezbędne: tylko w ten sposób, bakterie drożdży i kwasu mlekowego rozwijają się w optymalnej proporcji. Aby zakwas mógł pokazać cały swój potencjał, potrzebuje bardzo dużo czasu. Kiedy jest gotowy, wprowadzamy go w pewien rodzaj „hibernacji” poprzez szczególnie delikatne suszenie, aby później mógł dostarczyć wypiekom swój niepowtarzalny charakter i doskonałe doznania smakowe.
Zobacz wybór naszych kompozycji z Lievito Madre w postaci 12 różnych rodzajów wypieków – od ręcznie plecionego Striezel, przez modny chleb dyniowy, po Grandi Lievitati, takie jak Panettone i Colomba.